Berjalan kaki 5,7000km Untuk Tunaikan Haji.

Seorang lelaki Islam Bosnia hanya berjalan kaki untuk menunaikan ibadah haji di Mekah pada tahun lalu memberitahu agensi berita AFP bahawa dia tiba di kota suci tersebut selepas merentasi tujuh buah negara termasuk Syria.

“Saya tiba di Mekah pada Sabtu lalu.Saya tidak letih,ini merupakan hari paling bahagia dalam hidup saya,” kata Senad Hadzic menerusi satu temu bual telefon.

Lelaki berusia 47 tahun berjalan kaki sejauh 5,700 kilometer selama 314 hari merentasi Bosnia,Serbia,Bulgaria,Turki,Syria dan Jordan untuk ke Mekah dengan membawa beg sandang seberat 20 kilogram.Perjalanannya itu dipaparkan di dalam akaun Facebook milik beliautermasuk gambar dia memperoleh kad masuk dan keluar Syria yang dikeluarkan oleh kementerian dalam negeri kepada warga asing.

“Saya merentasi Syria pada April lalu.Saya berjalan sekitar 500km dalam tempoh 11 hari.Saya melintasi bandar raya Aleppo dan Damsyik serta sejumlah pos kawalan tentera rejim dan pemberontak tetapi saya tidak pernah ditahan.Di sebuah pos kawalan tentera Presiden Bashar Al-Assad, beberapa askar mengarahkan saya mengosongkan beg sandang saya.Apabila saya menunjukkan al-Quran dan menyatakan saya berjalan kaki ke Mekah,mereka melepaskan saya,” ujar Senad.

“Saya berjalan kerana Allah,untuk Islam,untuk Bosnia-Herzegovina,untuk ibu bapa dan saudara perempuan saya,” tambah lelaki itu.

Semasa perjalanannya,Senad berdepan suhu sejuk antara -35° darjah Celsius di Bulgaria hingga kepanasan mencecah 44° darjah Celsius di Jordan.Menurutnya, dia terpaksa menunggu di Istanbul selama beberapa minggu untuk mendapatkan kebenaran bagi merentasi Jambatan Bosphorus dengan berjalan kaki,selain dua bulan di sempadan Jordan dan Arab Saudi bagi mendapatkan visa untuk mengerjakan ibadah haji.

1 thought on “Berjalan kaki 5,7000km Untuk Tunaikan Haji.

  1. ciknor says:

    dekat setahun dia bejalan :super:
    tapi cam best gak :ding:

Leave a Reply