Petani Di China bina replika Lamborghini Reventon

Seorang petani Di China, Wang Jian bertindak membina sendiri sebuah kereta Lamborghini Reventon ekoran kerana tidak mampu membeli kenderaan itu yang berharga sekitar AS$1.6 juta (RM4.9 juta) sebuah. Petani kretif itu, Wang Jian pernah bekerja di sebuah bengkel kenderaan selama lebih 10 tahun. Dia memggunakan beberapa bahagian badan dua kereta… Read more

Tempahan Proton PREVE Dah Cecah 2,800

Seperti diketahui, Proton Preve telah dilancarkan secara rasmi pada 16 april 2012. Sejak itu, promosi berterus dijalankan dan bakal pembeli boleh melihat kereta Preve di showroon berdekatan. Selain itu, kereta ini boleh ditest drive dan merasa sendiri enjin CFE turbo sepertimana yang ada pada Exora Bold CFE. Kuasa turbo ni… Read more

Kereta Proton Versi Terbaru R3 Terhebat di Pasaran (“=”)

Wow wow woww….ada gaya..ada kelass..ada power..ini lah yang dapat di ulas mengenai versi terbaru keluaran proton iaitu Proton Saga R3, Proton Inspira R3, Persona R3 dan Exora R3 yang akan dikeluarkan tidak lama lagi. Memang gempak giler beb.. Model-model ini akan di upgrade lagi dari segi interior dan exterior bodykit,… Read more

Kereta Api China Pecahkan Rekod Kelajuan Dunia

Dalam 1 ujian kecepatan yang telah dilakukan oleh Kementerian Perkeretaapian China, keretapi penumpang yang negara tersebut cipta telah menduduki tempat pertama di dunia sebagai keretapi terlaju di dunia sekaligus telah memecahkan rekod kecepatan keretapi paling laju di dunia sebelum ini iaitu selaju 486km per jam. Pejabat  Berita China Xinhua melaporkan… Read more

Proton Persona Baru – P3-21A?

Tahun ini sebenarnya dikhabarkan proton akan melancar model baru iaitu P3-21A atau ada yang kata juga sebagai proton persona baru. Ada juga yang kata namanya ditukar kepada Proton Tuah. Dan mungkin jugak proton P3-21A ni tak ada kaitan pun dengan model Proton Persona. Tentang model P3-21A ke P23-21A?, tentu ramai… Read more

Toyota Lancar Model Terbaru Avanza 2012 Untuk Pasaran Malaysia

UMW Toyota Motor telah melancarkan model keluaran terbaru Toyota Avanza untuk pasaran Malaysia. Model kali ini lebih moden dan dinamik serta ditambah dengan aksesori terkini yang akan memuaskan hati bakal pembeli. Model baru itu boleh didapati dalam empat varian. Manakala dari segi harga pula bermula dari RM64,590 hingga RM79,590 untuk… Read more

Harga Kereta Kia Optima Baru – Optima K5

Hari ni syarikat pengeluar kereta negara Naza melancar kereta model baru untuk Optima iaitu Optima K5. Pelancaran dilakukan di pusat pameran Kia Red Cube oleh pengerusi eksekutif naza, SM Nasaruddin. Harga bagi kereta Optima K5 ini adalah RM143,000 termasuk insuran. Apapun, jom layan gambar kereta Optima K5, angkatlah satu, hehe…. Read more

Kereta Hyundai MD Elantra 2012

Hyundai dikatakan akan melancarkan kereta model baru iaitu Hyundai MD Elantra pada awal tahun hadapan 2012. Pelancaran tersebut adalah samada pada bulan Januari atau Februari 2012. Varian kereta ada dua iaitu samada model 1.6 liter atau model 1.8 liter. Yang pastinya model 1.8 liter lebih berkuasa. Namun dikatakan juga, kereta… Read more

Arena Kereta – Blog Niche Kereta @ Automatif Untuk Anda

Dalam dunia blogging, terdapat banyak blog yang mempunyai niche tentang kereta ataupun automotif. Automotif ni lebih meliputi semua tentang kenderaan seperti kereta, motorsikal, trak dan sebagainya. Banyak blog yang terkenal seperti paultan.org, kereta.info, arenakereta.com dan banyak lagi. Rasanya blog yang berbahasa melayu tak banyak. Arena Kereta adalah salah satu daripadanya…. Read more