Gerhana Matahari Penuh Di Utara Australia.

Di Palm Cove,Australia,puluhan ribu orang berhimpun untuk memerhatikan fenomena gerhana matahari penuh semalam.Mereka menyaksikan fenomena bulan melintasi matahari sekali gus menyebabkan suasana gelap berlaku di sekitar wilayah Queensland.Bulan perlahan-lahan bergerak melindungi matahari yang menyebabkan terbentuknya fenomena lingkaran cincin.Perjalanan gerhana matahari yang singkat itu selepas waktu subuh.

Gerhana itu juga boleh disaksikan di Taman Negara Garig Gunak Barlu,Wilayah Utara yang terletak kira-kira 250 kilometer di timur Darwin.Secara keseluruhan gerhana itu berlaku selama dua minit bermula pukul 6.38 pagi waktu tempatan semalam.

Kebanyakan mereka yang menyaksikan gerhana itu memakai cermin mata khas bagi melindungi mata mereka.Para saintis kini mengkaji kesan gerhana itu terhadap kehidupan marin di Terumbu Karang Besar dan burung-burung di hutan Queensland.

Sejumlah pelancong dan saintis menyaksikan fenomena tersebut yang berlaku buat kali pertama dalam tempoh 1,300 tahun di utara negara ini.Seramai 50,000 hingga 60,000 orang sanggup datang ke utara negara ini untuk menyaksikan fenomena itu.

Sebanyak tiga penerbangan ditempah khas bagi membawa 1,200 saintis dari Jepun ke wilayah tersebut.Kali terakhir gerhana penuh itu berlaku ialah 11 Julai 2010 di kawasan Pasifik Selatan.Gerhana penuh akan berlaku pada 20 Mac 2015 di Iceland, Kepulauan Faroe dan Kepulauan Svalbard di Norway.

1 thought on “Gerhana Matahari Penuh Di Utara Australia.

  1. ciknor says:

    1,300 tahun? :study:

Leave a Reply