Kanak-kanak Bina Loji Nuklear.

Ini adalah kisah benar yang dipetik dari isu semasa. Loji nuklear yang di bina oleh kanak-kanak tersebut telah membuat pihak polis dan bomba gelisah tak tentu arah. Ini mungkin sebab pendedahan terhadap perkara tersebut mampu mendorong kanak-kanak membuat perkara diluar jangkaan kita. Adakah kanak-kanak itu bijak? atau pengaruh televisyen?

nuklear

BERLIN – Dua kanak-kanak berusia enam tahun membina sebuah replika model loji nuklear mini yang menyebabkan polis dan bomba Jerman menutup lokasi tempat replika itu dibina, kata pihak berkuasa semalam.

Kanak-kanak sekolah di bandar Oelde itu membina sebuah model loji reaktor nuklear daripada bekas peralatan komputer dengan pita pelekat cetakan Internet yang menyatakan: ‘Amaran Radioaktif’.

“Apabila kanak-kanak lelaki itu kembali ke lokasi permainan itu, mereka dihalang memasukinya,” kata pihak polis dalam satu kenyataan.

Penduduk setempat diarahkan tidak meninggalkan kawasan rumah masing-masing manakala anggota bomba melakukan pemeriksaan bagi mengesan kebocoran bahan radio aktif.

Ibu kanak-kanak itu kemudian membuat laporan polis bagi menjelaskan anak mereka tidak berhasrat untuk membina reaktor nuklear yang sebenar. – AFP

Walaupun sekadar replika, memang menakutkan kalau melibatkan nuklear. :nangis2:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

7 thoughts on “Kanak-kanak Bina Loji Nuklear.

  1. dasyat tul.. :bye:
    weh…nk nanye neh sesape yg bole g tau…camne ar H1N1 tu jangkit kt manusia?bukan pe…kt depan ofis aku neh ada tempat sembelih (x sah) menatang kaler pink tu…risau aku :panic:
    seminggu ada ar 2, 3x diaorg bw menatang pink tu utk semelih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>