Kelebihan Casing TPU Untuk Smartphone

Kebanyakan pengguna smartphone sekarang pasti menggunakan casing untuk melindungi phone masing-masing dari rosak disebabkan terjatuh, terlanggar dan sebagainya. Antara jenis casing yang popular dan murah adalah casing jenis TPU. TPU bukanlah konsep yang inovatif tapi merupakan gabungan kristal dan sarung silikon. Kekerasan yang ada pada casing ini adalah sederhana kerana diperbuat dari silikon yang lutsinar.

Harga sarung telefon seperti itu sedikit lebih tinggi daripada sarung kristal dan sarung silikon, pada masa yang sama kesan perlindungan juga telah diperbaiki hingga tahap tertentu. TPU adalah bahan utama dan singkatan dari Thermoplastic Urethane. Sarung telefon dari bahan ini, terasa lembut dan selesa, penyerapan kejutan yang baik, tetapi juga tidak akan memakai keempat penjuru telefon seperti casing kristal.

Kelemahan sarung silikon adalah bahawa sejak sekian lama, casing telefon dan telefon bimbit akan melekat bersama. Tekstur casing kristal lebih rapuh dan mudah pecah. Sarung TPU berbeza, dengan tahap kemuluran dan ukuran tertentu, boleh dikatakan bahawa kedua-dua sarung silikon dan sarung kristal ada kelebihan. Sementara itu, agar kelihatan cantik, sarung TPU di bahagian belakang juga bercetak dengan cantik, digemari oleh majoriti orang muda.

Ringkasan kelebihan casing TPU: pegangan tangan yang baik, kekerasan sederhana, perlindungan yang lebih komprehensif, sifat pelindung yang baik, penampilan yang halus bertekstur, berwarna cerah, bercorak, dan lebih selektif.

Leave a Reply