Makanan Pengubat Tekanan

Makanan mempunyai banyak khasiat ke atas badan manusia, ini kerana makanan terutamanya yang bersifat organik mempunyai banyak vitamin, protein dan zat yang diperlukan oleh badan kita. Jadi tidak hairanlah sekiranya makanan juga mempunyai khasiat yang dapat menghilangkan stress dan memberi kebahagiaan kepada tubuh badan kita.

Gandum

Gandum memainkan peranan yang amat penting dalam kadar gula dalam darah, meningkatkan tenaga, serta membantu meningkatkan kadar serotonin yang mampu menenteramkan perasaan seseorang sekaligus mencetuskan rasa bahagia selepas mengambil bijirin gandum ini. Walaupun ramai yang takut untuk mengambil gandum kerana kandungan karbohidratnya yang tinggi, namun dengan pengambilan dalam kuantiti yang mencukupi, pasti tidak akan berlaku kegemukan pada tubuh badan seseorang.

Coklat

Ramai wanita menggemari coklat kerana rasanya yang lemak dan manis, namun tidak kurang juga yang mengambil coklat untuk menghilangkan tekanan @ stress. Coklat dapat meningkatkan kadar endorfin di dalam tubuh sekaligus menghilangkan rasa resah dan gelisah pada emosi kita. Dalam kata lain, coklat memberi ketenangan sementara bagi yang amat memerlukannya.

Bayam

Bagi yang meminati karakter kartun Popeye, pasti korang tahu yang Popeye selalu mengalahkan Brutus selepas memakan bayam kan? Ini bukan sekadar dongenga, tetapi ia adalah satu kisah benar dimana bayam membekalkan zat besi secara semulajadi kepada tubuh manusia sekaligus memberi tenaga dan mengurangkan kelesuan pada tubuh badan. Itulah sebabnya Popeye selalu menang dalam pertarungannya dengan Brutus..

Susu

Susu kaya akan tryphotan yang mengubah asid amino otak menjadi serotonin. Pada dasarnya serotonin adalah zat yang banyak diaplikasikan untuk antidepresan. Selain itu, susu juga mengandungi antioksidan, vitamin D, dan vitamin B12 yang membantu melawan stres.

Minyak Ikan

Minyak ikan kaya dengan Omega 3 yang membantu memulihkan kesihatan kita secara keseluruhannya. Minyak ikan yang paling berkhasiat adalah minyak ikan salmon, mackerel dan minyak ikan kod. Minyak ikan ini boleh didapati di mana-mana farmasi yang terdapat di pasaran.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

One thought on “Makanan Pengubat Tekanan

  1. Makanlah makanan dan minuman yg seimbang dan berkhasiat,
    dari sumber halal berseh, bebas dari najis zahir dan najis tersirat..
    Menjelang Akhir Zaman perangkap Dajjal utk menjatuhkan ummat
    Islam melalui makanan dan minuman yg sukar disekat… :dsadasccc: :dsadas:
    :dsadasccc: …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>