Pelajar Asing Di Saring Dahulu

Sekarang dah ramai sangat warga afrika yang terdapat di Malaysia ni, terutamanya yang masuk melalui visa pelajar. Tetapi sebenarnya mereka buat kerja lain dari yang sepatutnya iaitu sebagai pelajar. Ramai yang terlibat dalam kegiatan tak bermoral dan juga kegiatan jenayah yang boleh membahayakan rakyat negara kita.

Untuk saringan ini, hanya pelajar asing yang ingin memasuki IPT tempatan sahaja yang diterima masuk ke Malaysia dengan diberi visa pelajar. Oleh itu, pelajar yang ingin masuk ke kolej2 swasta mungkin tidak akan diterima lagi. Sebenarnya yang bawa masalah adalah pelajar yang masuk melalui kolej swasta2. Kalau diterima pun adalah melalui tapisan yang betul2 ketat supaya tak ada yang bermasalah masuk ke Malaysia.

Usaha ini sangat baik kerana sekarang ni terlalu banyak warga asing yang terdapat di negara kita. Kalau buat benda2 elok takpelah jugak, tapi ini buat benda tak bagus. Banyak kes penipuan, jenayah dan macam2 lagi la. Semoga negara kita dapat berterusan aman seperti ini.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>