Pisau Lipat Ditemui Dalam Sambal Ikan Bilis.

Di Kulim,seorang pekerja kilang,Mohd Ridzuan Abdul Manaf,31 telah menjumpai pisau lipat dalam sambal ikan bilis yang dihidangkan di kantin kilang tempat dia bekerja.Kemudian beliau terus melaporkan hal tersebut kepada pengusaha kantin namun aduannya itu langsung tidak diendahkan sebaliknya sambal ikan bilis itu dijual semula selepas pekerja kantin membuang pisau lipat yang ditemui itu.

Kata Ridzuan,

“Cuba bayangkan kalau ada dia antara pekerja kilang ini yang tertelan atau tergigit pisau itu,mereka pastinya akan mengalami kecederaan parah.Saya kesal masalah seperti ini tidak diendahkan semata-mata kami hanya pekerja kilang dan berpangkat rendah”.

“Saya bersama beberapa rakan sekerja memaklumkan kejadian itu kepada pihak Sumber Manusia kilang,tetapi tidak ada sebarang tindakan diambil.Kami kecewa kerana sebelum ini,pengusaha kantin tidak menitik berat tentang kebersihan ketika menyediakan makanan bagi pekerja kilang seperti kami,”katanya lagi.

Mangsa ditemui di pejabat Pengerusi Persatuan Pengguna Daerah Kulim,Mohd Zailan Hashim.

Mohd Zailan berkata, beliau meminta persatuan pengguna mengambil tindakan terhadap pengusaha kantin terlibat,kerana ia membahayakan keselamatan dan kesihatan pekerja kilang.Beliau sudah menghubungi Pejabat Sumber Manusia kilang terlibat dan meminta masalah itu disiasat.Sekiranya enggan berbuat demikian,Persatuan Pengguna akan membuat laporan kepada Kementerian Kesihatan dan membuat pemeriksaan mengejut terhadap penyediaan makanan di kilang itu.

“Pisau dalam makanan bukan satu perkara yang harus dipandang remeh. Kita tidak boleh mengetepikan keselamatan pekerja biasa yang bukan terdiri dalam kalangan kakitangan berjawatan tinggi,” katanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>