Taufan Sandy Tenggelamkan New York.

Pertembungan antara dua aliran cuaca bertukar menjadi taufan dan hampir menenggelamkan kota raya New York.Ini menjadikan Sandy sebagai taufan paling digeruni dalam sejarah Amerika Syarikat.Sandy yang mulai membadai telah menyebabkan sebahagian besar kawasan rendah di Manhattan dilanda banjir sehingga bandar raya yang menjadi ikon Amerika Syarikat itu terputus bekalan elektrik.

Kira-kira 400,000 rumah terputus bekalan elektrik di kesemua lima kawasan pilihan raya bandaran iaitu dari selatan Pulau Manhattan sehingga ke kawasan 39th Street.Menurut seorang rakyat Malaysia yang menetap di sebuah kompleks apartmen di 38th Street,yang terletak di tengah pulau itu dan bersebelahan dengan East River,air hujan memasuki kediamannya sekitar pukul 2 petang kelmarin akibat hujan lebat dan tiupan angin yang sangat kuat.

“Air hujan masuk melalui celah-celah tingkap rumah walaupun tingkap sudah ditutup,angin yang sangat kuat menyebabkan tingkap rumah saya bergegar dengan itu kunci terbuka dengan sendirinya,”katanya.

Dia yang menetap di tingkat 25 kompleks apartmen setinggi 54 tingkat dengan 840 unit itu berkata,air hujan juga membolosi kediamannya menerusi penyaman udara sehingga membasahi bilik dan ruang tamu rumah.Dia yang tinggal seorang diri dan baru berpindah ke kota raya itu setelah dihantar bertugas dengan sebuah jabatan kerajaan di sini turut terputus bekalan elektrik.

“Selepas tidak ada elektrik,saya kunci rumah dan turun ke tingkat 11,menumpang rumah rakan sekerja yang turut tinggal di kompleks yang sama,”katanya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>