Teknologi 3D dan 4D

Pasaran Teknologi 3D 4D dibahagikan mengikut jenis berikut (Sensor 3D, Litar Bersepadu 3D, Transistor 3D, Pencetak 3D, Permainan 3D), Vertikal (Penjagaan Kesihatan, Hiburan & Media, Pendidikan), dan Geografi. Produk Teknologi 3D / 4D memberikan fleksibiliti, walaupun di persekitaran kerja yang paling kompleks.

Penggunaan teknologi ini membantu dalam menghasilkan maklumat yang tepat sebelum pengeluaran akhir, untuk mengelakkan hasil yang cacat, dan dengan itu, mengurangkan kos dan masa pengeluaran. Teknologi 3D / 4D, yang dulunya digunakan terutamanya untuk hiburan, kini semakin banyak digunakan di pelbagai industri seperti penjagaan kesihatan, pendidikan dan pembinaan. Di samping itu, pengeluaran atau pembuatan bahagian dan komponen yang disesuaikan, untuk memenuhi keperluan industri berskala kecil, secara signifikan menyumbang kepada pertumbuhan pasaran teknologi 3D / 4D semasa.

Di antara pelbagai menegak teknologi 3D, percetakan 3D memainkan peranan penting dalam perkembangan pasaran. Meningkatkan pelaburan dalam R&D untuk pengembangan sistem baru dan meningkatkan aplikasi pencetakan 3D adalah pendorong untuk pasaran teknologi 3D / 4D. Namun, pasaran agak perlahan dalam beberapa tahun terakhir. Faktor pengekang adalah kos dan ketersediaan produk mentah, serta kekurangan ketersediaan kandungan 3D.

Pada tahun 2018, terdapat kajian yang mendedahkan bahawa pencetak & perisian 3D dan penyedia perkhidmatan percetakan 3D memperoleh lebih daripada 50% bahagian pasaran Teknologi 4D 3D, mengikut segmen.

Nampaknya teknologi ini tak lama lagi akan menguasai pasaran. Jadi kita di Malaysia tak boleh ketinggalan daripada menggunakan teknologi ini untuk membangunkan negara.

Leave a Reply