Tips Dan Cara Untuk Naikkan Ranking Alexa – Part 2

Sambungan daripada part 1 –> http://www.esempoi.com/tips-blogging/tips-dan-cara-untuk-naikkan-ranking-alexa-part-1/

Pada entri part 1 saya ada nyatakan yang saya dapat buat kesimpulan dari pemerhatian dan kajian saya terhadap trafik dan ranking alexa. Jadi di sini saya nak terangkan apa yang saya dapat dari kajian saya tentang ranking Alexa dan kaitan dengan trafik.

Pertama sekali, sebab sesuatu blog yang mempunyai ranking tinggi adalah kerana blog tersebut mempunyai pengunjung tetap yang akan datang tiap2 hari. Macam mana kita nak tahu? caranya adalah dengan melihat kepada komen yang ada pada tiap2 post atau entri. Kalau pengomennya orang yang sama maka adalah mereka pengunjung tetap.

Maksudnya, walaupun trafik blog tersebut tak adalah tinggi mana pun tetapi oleh sebab ada pengunjung tetap yang datang ke blog tu, maka rankingnya memang akan tinggi. Lebih2 lagi kalau komennya banyak bagi setiap entri. Tetapi adakah itu saja faktornya? tentu bukan, sebenarnya banyak lagi faktor yang boleh diambil kira.

Antaranya adalah dari segi kekerapan update. Sekiranya blog tersebut diupdate tiap2 hari, peluang untuk ranking naik juga tinggi. Selain itu, content bagi setiap post atau entri hendaklah unik dan original. Dan bertambah lagi peluang untuk meningkatkan ranking Alexa.

Maka itulah, pemerhatian atau kesimpulan yang saya boleh buat dari kajian, pemerhatian, dan eksperimen yang telah dilakukan. Tetapi apakah pula langkah seterusnya yang saya buat untuk naikkan ranking Alexa blog esempoi.com ni?

Tunggu part 3 plak.. hehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

20 thoughts on “Tips Dan Cara Untuk Naikkan Ranking Alexa – Part 2

  1. sekarang nih dah susah sikit nak kasi turun angkanya… ada lagi rupanya part3.. kena tunggu penuh kesabaran …. huhu :teruja:

  2. menunggu part 3 pulak, menarik kajian esempoi ni, trafik tak banyak takpe asalkan trafik tu tetap kan, dan post mesti original dan memang kita buat..okey2 dah tanam dlm kepala ni hehehe

  3. senang aje nak kasi naik alexa ni..nak kasi turun pun senang gak..haha..cuma kena tau caranya aje.. :korek:

  4. yied dah hebat sebab abg yied pon hebat ni! haha
    Yiedpozi wrote:

    Yied kurang sikit update blog.. Tapi trafik blog selalu naik setiap hari..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *