Umat Rasulullah selama 1500 tahun

Assalamualaikum…
Mesti korang tkejut kan..neway, just bace dulu n evaluate it later…Allah sahaja yang tahu kebenarannya.Bukti kebenaran Al Quran. Fenomena ini telah disebut dalam Quran 1400 tahun dahulu dan 1999/2000 tahun gambar itu diambil oleh NASA.]

a) Mengikut hadith umat Rasulullah akan
hidup selama 1500 tahun… sekarang sudah 1439 =426 + 13 tahun hijrah…
daripada ini kita ketahui kita akan
bertahan dalam masa 61 tahun lagi..
Jikalau ini benar, bumi akan kiamat pada tahun 2066

b) Saintis telah menjumpai sebuah
planet yang lebih kecil daripada bumi
yang menghala ke bumi.. Ia telah
dianggarkan bahawa planet itu akan
melanggar bumi pada tahun 2014. Amerika
akan cuba untuk menukarkan orbitnya
dengan menembaknya dengan sebuah
roket… Dan saintis juga telah
menjumpai sebuah planet yang juga akan
menghentam bumi… Ia dianggarkan akan
melanggar bumi dalam masa 60 tahun
lagi.. Dan planet ini lebih besar
daripada bumi… Jikalau ini benar,
dunia akan musnah pada tahun 2065….

c) Dan dikatakan kuasa Israel akan
mencapai puncaknya pada tahun 2007…
Dan kuasanya akan jatuh semula dalam 14
tahun, iaitu tahun 2022, disebabkan oleh penurunan semula Nabi Isa… . Dan
hadith mengatakan bahawa Nabi Isa hanya
akan hidup selama 40 tahun dan dunia
akan kiamat pada hari Nabi Isa wafat..
Jikalau ini benar dunia akan kiamat pada tahun 2062… Dianggarkan Bumi Akan Kiamat Antara Tahun 2062-2066
Wallahu’alam…

Semua ini telah dikaji… Dan yang
dipercayai paling tepat ialah hadith
yang mengatakan bahawa umat Rasulullah
akan bertahan selama 1500 tahun… Kita
telah berada di bumi ini selama 1439
tahun… Cubalah anda kirakan sendiri…

Beribadatlah wahai umat Islam
sekalian… Ini adalah antara
berpuluh-puluh artikel di internet yg
seperti ini. Dan jangan tunggu artikel
seperti ini dikeluarkan baru kita nak
buat amal. Benda ni dah diajar sejak
kita kecil lagi. Kiamat pasti tiba.
hanya orang yang leka dengan dunia shj
yang akan rugi. berhibur tidak salah
tapi jangan lupa apa yang disuruh oleh
Allah. Patuhi suruhan Allah dan
tinggalkan yang mungkar. dan korang
jangan risaula..aman dunia
akhirat..sama-sama kita doakan
kesejahteraan untuk semua umat Islam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

comments

31 thoughts on “Umat Rasulullah selama 1500 tahun

 1. walaupon kita manusia ada ilmu..tapi tolonglah..ilmu ALLAH itu tidak terbatas….jika semua air laut dalam dunia nih jadi dakwat..maka keringlah ia kerana nak tulis ilmu ALLAH…ini cuma sebagai satu peringatan..dengan masalah sekarang nih..byk yg ikut cara OPENMINDED yg merosakan…

 2. “tahun, iaitu tahun 2022, disebabkan oleh penurunan semula Nabi Isa… . Dan
  hadith mengatakan bahawa Nabi Isa hanya
  akan hidup selama 40 tahun dan dunia
  akan kiamat pada hari Nabi Isa wafat..”

  Rase2 Nabi Isa tu penyelamat manusia,. cam betul erk apa kawan aku dari sabah ckap. em.. Confius.. kenapa Nabi Isa. yang turun tiada nabi lain ke? Nabi Isa Yesus. :study:

 3. Assalamualaikum Wm. Wbrkth.
  Pembaca HYS yang budiman. Ini merupakan kali pertama saya menyertai laman ini bertujuan untuk berkongsi pengalaman dan ilmu pengetahuan. Semalam saya menerima satu emel berantai bertajuk “Kiamat (Kajian Terbaru) oleh Prof. Dr. Ir. Abdullah Allatas”. Intipati emel tersebut menyebutkan perkara berikut:

  1.Dalam hadith menyebutkan bahawa umat Muhammad akan hidup dalam tempoh 1500 tahun sahaja. Menurutnya, kita sekarang sudah berada dalam tahun 1485 Hijrah. Bererti hanya tinggal l5 tahun sahaja lagi bumi ini dapat bertahan (1500 – 1485 = 15).

  2.Saintis telah menemui sebuah planet berukuran lebih besar daripada saiz bumi. Planet tersebut akan menghentam bumi dalam masa 9 tahun lagi. Pelanggaran ini akan menyebabkan kehancuran bumi (kiamat). Kita sekarang berada dalam tahun 2008, bererti dalam masa 15 tahun lagi (tempoh usia bumi), kiamat dijangka berlaku pada tahun 2023. Malah beliau memberi jangka masa yang tepat berlakunya kiamat iaitu pada jam 12.36am, pada tarikh 28hb Januari 2023 dengan perkiraan 2023 + 0.1¼.

  3.Kuasa Israel dijangka mencapai kemuncaknya pada tahun 2009. Kekuasaannya akan jatuh semula setelah Nabi Isa diturunkan ke bumi untuk tempoh 14 – 15 tahun. Kiamat akan berlaku pada hari Nabi Isa diwafatkan. Perkiraan ini menunjukkan kiamat akan berlaku antara 2023 – 2024.

  Setelah membaca emel tersebut, menyebabkan saya tidak dapat tidur lena. Bukan kerana percaya membabi buta, bahkan menyebabkan saya mengimbas kembali ilmu agama yang telah saya tuntut lebih kurang 23 tahun lamanya. Persoalan “ADAKAH PERKIRAAN INI BETUL?” terus berlegar di dalam benak saya dari semalam hingga sekarang. Untuk meringankan beban fikiran saya dan berkongsi ilmu kepada yang lain (yang juga berkemungkinan menerima emel yang sama), saya telahpun merujuk beberapa buah kitab untuk merungkai perkara yang disebutkan.

  1.Hadith yang menyebutkan bahawa bahawa umat Muhammad akan hidup dalam tempoh 1500 tahun memang ada disebutkan dalam riwayat Bukhari, Muslim dan Abu Daud (Hadith Sahih). Namun, pengkaji perlu memberi perhatian terhadap perkara berikut sebelum membuat kesimpulan terhadap kajiannya, iaitu:
  a.Pengkaji mesti mengambil kira tentang ungkapan dalam riwayat yang menyebutkan: “Sebenarnya perkara itu tidak diketahui akan kebenarannya melainkan Allah”.

  b.Biar pun hadith tersebut mempunyai kedudukan yang sahih, namun timbul persoalan lain, adakah tempoh 1500 tahun tersebut mengikut kiraan manusia di bumi ataupun mengikut perkiraan Allah. Perkiraan hari di antara manusia dengan perkiraan Allah sangat jauh bezanya seperti maksud firman: “Sesungguhnya sehari di sisi Tuhan mu adalah seperti seribu tahun menurut perhitunganmu” [Al-Hajj 22:47].

  c.Apa yang merunsingkan saya, bagaimana pengkaji mengatakan bahawa “kita sekarang sudah berada dalam tahun 1485 Hijrah” sedangkan setahu saya kita baru berada dalam tahun 1429 Hijrah. Jikapun benar tempoh hidup umat Muhammad hanya 1500 tahun, baki kehidupan mereka mengikut perkiraan 1429 Hijrah ialah 71 tahun lagi dan bukannya 15 tahun sepertimana yang didakwa.

  2.Berhubung dengan kenyataan pengkaji bahawa terdapat sebuah planet besar yang akan menghentam bumi 9 tahun akan datang yang menyebabkan berlakunya kiamat tidak lah dapat saya pastikan kesahihannya kerana saya tidak mempunyai sebarang rujukan yang berkaitan dengan ilmu astronomi. Namun demikian, beberapa perkara perlu diambil perhatian berkenaan dengan kenyataan yang disebutkan sepertimana berikut:
  a.Kita sekarang berada dalam tahun 2008. Pelanggaran antara dua planet berlaku dalam masa 9 tahun lagi yang menyebabkan berlakunya hari kiamat seperti yang didakwa. Ini bererti, pelanggaran akan berlaku pada tahun 2017 (2008 + 9 = 2017). Di sini jelas, kenyataan kedua yang diberikan oleh pengkaji ini bercanggah dengan keyataan pertamanya yang mengatakan bahawa kiamat akan berlaku pada tahun 2023. Tidak mungkin kiamat berlaku sebanyak dua kali, iaitu sekali pada tahun 2017 dan sekali lagi berlaku pada 2023! Tidak mungkin umat Muhammad telah dihancurkan pada tahun 2017 dan diganti dengan umat baru dan dihancurkan sekali lagi pada tahun 2023! Ini bersalahan dengan hadith Rasulullah yang bermaksud: “Tiada nabi selepas ku dan tiada umat selepas umatku” (Hadith Sahih).

  b.Kaedah perkiraan yang dilakukan oleh pengkaji tidak konsisten, di mana perkiraan awal dilakukan dengan tahun Hijrah (yang jauh meleset dari tahun Hijrah sebenar), sementara perkiraan kedua pula dilakukan dengan tahun Masihi. Perkiraan yang becampur baur ini menyebabkan mesej yang hendak disampaikan oleh pengkaji tidak jelas dan sangat mengelirukan.

  c.Berhubung dengan jangka waktu yang disebutkan berlakunya hari kiamat iaitu pada jam 12.36am, pada tarikh 28hb Januari 2023, saya ingin mengambil perhatian semua akan perkara berikut:
  – Siapalah kita untuk berani menentukan jam dan tarikh berlakunya hari kiamat. Sedangkan Rasulullah sendiri – sebagai kekasih Allah – apabila ditanyakan tentang bila berlakunya hari kiamat, baginda menjawab: “Maha Suci Allah 5 perkara ghaib yang tidak diketahui kecuali Allah, sesungguhnya Allah sahajalah yang Maha Mengetahui bila berlakunya hari kiamat, Maha Mengetahui bila dan di mana turunnya hujan, Maha Mengetahui jantina anak dalam kandungan, Maha Mengetahui rezeki yang akan diperolehinya kemudian, Maha Mengetahui di bumi mana dia akan dikuburkan”. (Hadith Sahih). Jangan kan Rasulullah, malah para malaikat yang tersangat rapat dengan Allah pun tidak mengetahui bila berlakunya hari kiamat. Sehinggakan malaikat Jibril pernah bertanya tentang bila berlakunya hari kiamat kepada Rasulullah, baginda menjawab: “Orang yang ditanyakan tidak mengetahuinya, apatah lagi orang yang bertanya” (Hadith Sahih).

  – Berhubung dengan jam dan tarikh berlakunya hari kiamat iaitu pada 12.36am (tengah malam), bersamaan 28hb Januari 2023, setelah merujuk perhitungan kalender yang tersedia ada, ia berlaku pada hari Isnin mengikut perhitungan Masihi kerana perubahan hari berlaku pada jam 12 tengah malam dan hari Ahad mengikut perkiraan Hijri kerana perubahan hari dalam kalendar Islam bermula selepas terbenamnya matahari, iaitu kira-kira jam 6.10pm (waktu Brunei). Kenyataan ini juga bersalahan dengan hadith Rasulullah yang menyebutkan: “Diciptakan Adam pada hari Jumaat, dan dia dimasukkan ke dalam syurga pada hari Jumaat, dia diturunkan ke bumi pada hari Jumaat, dia diwafatkan pada hari Jumaat, dan pada hari itu juga lah (Jumaat) berlaknya kiamat, iaitu jam terakhir dari hari jumaat”. (Hadith Sahih).

  3.Berkenaan dengan kebangkitan Israel pada tahun 2009, tidaklah dapat dipastikan. Walau bagaimana pun, beberapa perkara yang ingin saya beri perhatian di sini ialah:
  a.Kenyataan yang diberikan ini berkemungkinan merupakan satu jangkaan pengkaji sahaja iaitu semata-mata untuk menyelaraskan dengan hasil penemuannya yang menjangkakan kiamat akan berlaku dalam tempoh 15 tahun lagi.

  b.Sementara dakwaan pengkaji bahawa kiamat akan berlaku pada hari wafatnya Nabi Isa, merupakan satu kenyataan yang tidak dapat disokong sama sekali kerana terdapat banyak hadith sahih yang menceritakan selepas kewafatan Isa manusia akan kembali melupakan Allah, timbulnya dajjal, ya’juj ma’juj, pencerobohan Mekkah, kewafatan Nabi Khidir, matahari terbit dari barat, dan banyak perkara lagi yang berlaku sebelum kiamat. Semua senario ini berlaku dalam jangka waktu yang panjang. Tidak mungkin kesemuanya berlaku dalam sehari iaitu pada hari kawafatan Nabi Isa.

  c.Kenyataan yang diberikan oleh pengkaji yang mengatakan kiamat akan berlaku dalam lingkungan 2023 – 2024, jelas sekali menggambarkan bahawa pengkaji gagal untuk memberi penjelasan tepat tentang tarikh dan jam berlakunya hari kiamat seperti yang disebutkannya dalam kenyataan sebelumnya. Jika dilihat kembali pada tarikh berlaku kiamat pada 28 Januari 2024 pula, tetap saja meleset daripada hadith yang telah saya sebutkan, di mana tarikh tersebut jatuh pada hari Isnin mengikut kalendar Masihi, dan hari Selasa mengikut kalendar Hijri.

  Sebelum saya mengundurkan diri, segala yang baik datangnya daripada Allah, dan segala kekurangan itu datangnya daripada kelemahan saya sendiri. Untuk itu, saya memohon ampun daripada Allah jika apa yang saya ungkapkan di sini tidak tepat. Saya juga memohon daripada pembaca HYS yang budiman untuk membetulkan jika ada kenyataan yang saya buat di sini tidak betul.

  Dikesempatan ini juga, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Prof Dr. Ir. Abdullah Allatas atas sumbangan ilmu barunya dalam agama. Sekurang-kurangnya dengan ilmu tersebut dapat membuka minda kepada semua untuk memberikan pandangan masing-masing.

  Sebagai kesimpulan, persoalan bila berlakunya hari kiamat tidak perlu dikira, kerana itu bukan tugas yang dipertanggungjawabkan kepada manusia. Biarlah perkara itu kekal dalam urusan Allah. Apa yang perlu ialah, beriman dengan adanya hari kiamat dan beramal sebanyak mungkin sebagai persediaan menghadapi hari kiamat. Kita perlu tahu, “kiamat hanya akan berlaku apabila tidak ada seorangpun di muka bumi ini mengingati Allah” (Hadith Sahih). Oleh itu, mudahan kita semua diwafatkan sebelum berlakunya hari kiamat, kerana jelas maksud tersirat daripada hadith ini bahawa orang yang hidup sehingga berlakunya kiamat adalah orang yang melupakan Allah, dan mereka setentunya orang yang rugi di padang mahsyar. Na’uzubilla.

 4. pada pendapat sy,kite xyah la nk mengira bilenye akan berlaku kiamat tu..hanya ALLAH yg Maha Mengetahuinya..kite sebagai hamba hanya perlu mengerjakan suruhan-NYA dan menjauhi larangan-NYA.. sedangkan Nabi Muhammad SAW pon xmengetahuinya apalagi kite hamba yg kerdil disisi ALLAH ni..

  MATI ITU PASTI…

 5. :nangis2: Ya ALLAH YA TUHANKU…AMPUNILAH DOSA HAMBAMU YANG BERDOSA INI………….SEMOGA HAMBAMU INI DITEMPATKAN DI DALAM GOLONGAN ORANG ORANG YANG BERIMAN……AMIN YARABBALALAMIN :nangis2: :nangis2:

 6. :nangis2: Ya ALLAH YA TUHANKU…AMPUNILAH DOSA HAMBAMU YANG BERDOSA INI………….SEMOGA HAMBAMU INI DITEMPATKAN DI DALAM GOLONGAN ORANG ORANG YANG BERIMAN……AMIN YARABBALALAMIN :nangis2: :nangis2: YA ALLAHH….AMPUKAN DOSAKU YA ALLAH…… :nangis2: :nangis2:

 7. ya Allah…arrahmann arrahimm..ya jalalilwalikram…ampunkanlah dosa semua orang mukmin dan mukminat sama ada yang masih hidup mahupun sudah meninggal dunia…yaAllah…Panjangkanlah umur kami semua ….kurniakanlah kami semua sifat mahmudah dan jauhi lah kami dari sifat mazmumah..dan mati kanlah kami dalam keadaan khusnul khatimah….AMIN YA RABBAL ALAMIN..

 8. ya Allah…arrahmann arrahimm..ya jalalilwalikram…ampunkanlah dosa semua orang mukmin dan mukminat sama ada yang masih hidup mahupun sudah meninggal dunia…yaAllah…Panjangkanlah umur kami semua ….kurniakanlah kami semua sifat mahmudah dan jauhi lah kami dari sifat mazmumah..dan mati kanlah kami dalam keadaan khusnul khatimah….AMIN YA RABBAL ALAMIN..

  :teruja:

 9. Assalamualaikum,
  hadith umat Rasulullah akan hidup selama 1500 tahun? Jika benar ia dari sahih bukhari dan sebagainya tentu penulis buku tiada masalah memberitahu di bahagian hadith ini ditulisnya pada urutan ke berapa kerana jangan dibuat main berkaitan hadis. Sangat banyak hadis maudu’ sekarang ini yang dibuat-buat supaya umat manusia menjadi porak-peranda dan jiwa kacau.

  Mudah bicara, daripada kita membuat perkiraan membuta tuli sedangkan Hari Kiamat itu adalah rahsia yang Allah saja tahu, bahkan Rasulullah s.a.w pun tidak tahu bila masanya hanya tahu tanda-tandanya. Lebih baik kita fikirkan bagaimana solat kita? Yang lelakinya selalu ke masjid? Bagaimana amalan kita yang lain? Solat sunat kita? Sedekah kita? Adakah kita melabur di dalam riba untuk mendapat keuntungan tahunan? Adakah kita bersosial di laman web sosial yang membenarkan Rasulullah s.a.w dihina dengan lukisan-lukisan?

  Ana menasihati diri sendiri dan sahabat sekalian untuk tidak porak-peranda tetapi mulakan beramal dari sekarang. Hari kiamat memang tidak jauh namun saat kematian kita mungkin lagi dekat dari itu. Rasulullah s.a.w bersabda bahawa kematian itu mengejutkan. Wassalam.
  .-= sebaikbaik cahaya´s last blog ..Terkini Berkenaan Bantuan Gaza Dari Akhbar Yahudi dan Lifeline4Gaza =-.

 10. kiamat pasti akan tiba…..masanya hanya allah yg menentukan……tiada manusia yg akan tahu bila datang nya kiamat……..kalu citer dari nasa tu mmg tak boleh percaya 100%….itu suma yahudi bangsat nyerr propaganda untuk menyesatkan akidah kat umat islam….supaya kita percaya dan secara automatik kita pn sama2 kena laknat……ini suma fitnah akhir zaman yang semakin banyak di muka bumi allah…..

 11. UMMAT MUHAMMAD SAW BISA HIDUP SELAMA 1,500 TAHUN…???

  Ngak usah risau buk…. Kemuncak kegemilangan dan kesucian Islam itu
  maseh belom lagi mencapai kemuncaknya, maseh nggak lagi dikecapi
  sebenar2nya. Selagi maseh ngak masuk Akhirul Zaman tuh, dunia maya
  serta isi2nya ngak mengalami Kiamat. Kalo ummat Muhammad SAW bisa
  ranap dan pupos sekali pon, ngak perlu takut buk, karna nescaya pastinya
  Allah akan menggantikannya dgn ummat yg baru.. :sd: ..

  Ajaran Muhammad SAW yg original telah banyak dipesongkan oleh Pagan
  anak2 Sang :haha: Dajjal tuh. Akibatnya da ramei ummat Muhammad SAW yg
  da tersesat dan terpesong, karna angkara rapoh tenggelam ditelan Fitnah
  Akhirul Zaman. Makanya ummat Muhammad SAW yg da terpesong tuh aja
  yg terpaksa dipuposkan. Maka hanya mereka itu yg menderhaka yg terkena tempias Kiamat tuh.. :dsadas: ..

  Coba renongkan, koq siapakah agaknya mereka itu
  yg selamat yg dinamakan ummat baru tuh..?? :dsadasccc: ??

 12. DUNIA AKAN KIAMAT TAHUN 2066..??

  Salam….

  Kita ngak pasti kapankah akan berlakunya itu Kiamat. Namun semua bangsa dan tamaddun didunia ini percaya, disuatu ketika dunia maya ini pastinya akan mengalami kehancuran, semuanya karna angkara noda2 dan dosa2 bikinan tangan2 manusia durjana tuh sendiri. Bermula, ketahuilah bahawa Tohan ciptakan Alam Semesta Raya neh karna keagungannya Manusia. Hanya kejadian-Nya yg bernama Manusia tuh yg layak sebagei Khalifah Allah bagi Pentadbir dialam maya ini. Maka Allah ciptakan Nabi Adam AS sebagei Khalifah Allah yg pertama dialam maya ini. Maka hiduplah Nabi Adam AS sebatang karah berkelana ngak tentu haluan. Kemudiannya Allah ciptakan Siti Hawa sebagei pasangan bagi Adam. Pengertian Syariatnya difahamkan Siti Hawa tuh diciptakan dari tulang rusuk Adam AS. Namun pengertian Hakekatnya ada pun keberadaannya Siti Hawa tuh adalah karna terbitnya dari kehendak “hawa nafsu” cinta berahi Tok Adam AS itu sendiri. Maka diringkaskan hikayatnya, jadilah Adam dan Hawa tuh pasangan suami isteri pertama, makanya Nabi Adam AS tuh sebagai Bapak Pertama bagi spesis Manusia. Maka dari mereka itu terbit munculnya anak2 Adam, hingga sampei kesekarang neh, kita Manusia yg bernama anak cucu Adam….

  ANAK-ANAK ADAM AS :
  Kata Sang Raja Wali : Ada pun anak2 induk Tok Adam AS bermulanya Pertama bangsa Arab, Kedua bangsa Israel, Ketiga bangsa British, kemudiannya itu baru terbitnya bangsa2 yg laennya itu yg bertaburan diserata pelusuk dunia sehingga sekarang ini. Kenyataan Sang Raja Wali tuh ngak usah diperdepatkan, koq bisa jadi ribot2an, karna ngak ada bukti tersurat. Namun bisa dapat direnongkan akan kebenarannya, karna agenda2 dunia, pergolakan2 dari dulu lagi hingga sekarang ini ngak pernah berakhir dan bisa reda2 lagi, sentiada berputar berkisar dgn 3 bangsa induk ini. Dari bangsa Arab tuh kepada mereka diperturunkan Agama Islam nan suci. Dari bangsa Israel tuh kepada mereka diperturunkan Agama Yahudi. Dari bangsa Nasrani (British) tuh kepada mereka diperturunkan Agama Kristen. Maka 3 Agama ini dianggap Agama Samawi. Maka sejak dari dulu lagi dua bangsa dua penganut agama tuh telah bergabong, menghentam Islam dan ummat Muhammad SAW, hingga kesekarang ini paling kritikal… (Sekadar renongan semata. Allahu’alam…. )

  BENTUK-BENTUK KIAMAT :
  Ngak ada siapa yg bisa tahu, melaenkan hanya Allah Al-Hayyun itu jua Yg Maha Mengetahui. Bermula maka makna kiamat tuh koq banyak ertinya dan bentuknya. Coba kita renongkan, bukankah dlm kita sedang mendirikan solat itu koq da ada pun itu kiamat, yakni Qiam itu maknanya tegak berdiri betul. Begitu juga bukankah ada dikatakan orang semasa kita sedang tidur itu kita sedang mengalami kiamat kecil. Begitulah pengertian umum makna kiamat yg nggak kita perasan. Jika dikaji pada jalan Tasawwuf ato Keruhaanian, koq akan bertambah banyak lagi makna2 kiamat simbolik, yg ngak sesuai bagi fahaman umam orang2 Syariat. Berbalik kita semula kesoal Kiamat yg pada tanggapan kita yakni kiamat yg menggerunkan itu.. :dsadas: ..

  Lazimnya maka kiamat itu bisa dibahagikan kepada 2 wajah :
  (1) Pertama – Kiamatul Sugro. (2) Kedua – Kiamatul Kubro.

  KIAMATUL SUGRO :
  Kiamatul Sugro tuh koq fahaman Ahli Hakekat dinamakan Kiamat Kecil, yakni matinya bagi jasad badan ragawi. Kiamat yg pertama tuh maknanya setiap yg “dihidupkan” itu pastinya akan menemui kematian. Sedangkan Kanjeng Rasol SAW Nabi Akhir Zaman itu pon terpaksa patuh pada hukum Sunahtullah, yakni menemui kewafatannya. Walo pun Baginda SAW telah wafat maqamnya itu diMadinah, namun Hakeqat Muhammad SAW itu ngak pernah wafat, tetap berterusan hidup sepanjang zaman. Sekarang coba renongkan kisah disangkakan Nabi Isa AS yg dighaibkan diangkat kelangit tuh akan ditoronkan. Apakah ada yg percaya beliau akan toron? Bermakna ada antara kita yg da terperangkap dgn maksod tersirat Hadis tersebot.. :dsadasccc: .. Bab mati jenis ini berbaagei ragam penempohnnya. Ada mati tua, ada mati muda, ada mati maseh kecil. Ada mati accident, ada mati perang, ada mati mengidap berbagei penyakit , ada mati dgn cara aman ato kecelakaan, dan berbagei2 lagi bentuk kematian apabila telah sampei Sakaratulmaut menjempot. Ada yg mati atas perut, koq kematian yg ini da pasti masuk syurga… :dsadsad: …

  KIAMATUL KUBRO :
  Apabila dinamakan Kiamatul Kubra, koq bisa difahamkan Kiamat Besar. Maka Kiamatul Kubro inilah yg menjadi hangat menggerunkan setiap manusia, apabila bumi dan segala isi2nya musnah hancur berderai bagaikan debu bertaburan. Maka bagimanakah bentuk2nya, berlakunya, kapankah masanya dan laen2 tuh, maka terbitnya berbagei andaian dan ketakutan. Namun hanya Allah Azzawajalla jua Yg Maha Mengetahui, lagi Maha Memelihara hamba-Nya yg beriman. Apakah putaran orbit galaksi angkasa langit da ngak selari lagi, bisa keberatakkan menghentam sesama sendiri? Apakah datangnya Planet Nibiru, Planet X, asteroids, tahi bintang menghentam planet bumi? Maka begitulah seribu serba satu persoalan dlm memahami maksod Kiamatul Kubro (Kiamat Besar) tuh. Mohon dimaap ya koq fahaman kami bersalah2an. Da mula nak ngantuk buk. Koq ada pendapat laen yg lebeh saheh sila disambong ya. Mata gue da terasa kelat da mahu ketiduran….zzzzz….

  Allahu’alam & Wassalam…

 13. …. IMAM MAHDI AS, AKHIR ZAMAN &
  KIAMATUL KUBRO (KIAMAT BESAR)….

  Al-Hadis : ” Jika sekiranya umur dunia hanya tinggal sehari lagi, nescaya Allah
  akan bangkitkan seorang dari keturunan-ku (Ahlul Bait dari Sulbi-ku) yg akan
  memenuhi dunia ini dgn keadilan dan kemakmuran, sebageimana dunia ini
  sebelumnya telah dipenuhi dgn kezaliman dan kemungkaran “….

  IMAM MAHDI AS : Yg dimaksodkan yg akan dibangkitkan itu tidak lain adalah
  Imam Mahdi AS. Fahamnya dunia ini tidak akan berlaku Kiamat Kubro (Kiamat
  Besar), selagi Imam Mahdi AS belum muncul. Namun sejarah dunia ini akan
  didahului dgn berlakunya Kiamat Separuh Besar, yaitu dgn tumbangnya Puak
  72. Kemudian Allah akan bangkitkan pula Puak 73, yg akan menghapuskan
  kekafiran dan kezaliman Sang Dajjal dan Yakjud Makjud. Setelah Imam Mahdi
  AS menguasai Timur dan Barat, Dunia Islam dan alam semesta akan kembali
  semula aman dan tenteram….

  AKHIR ZAMAN : Zaman fitnah dan gelap bagi Islam akan bertukar ganti dgn
  “Cahaya Islam” dibawah pemerintahan Kewalian Imam Mahdi AS. Beliau akan
  mentadbir Dunia Islam yg selama ini ditindas, dgn seadil2nya. Dunia Islam
  akan kembali gemilang. Tidak ada orang Islam yg papa kedana, kekayaan
  khazanah bumi Allah akan diagihkan secara adil dan saksama, bersesuaian
  dgn watak2nya Pembawa Keadilan dlm segala urusan dunia dan akhirat…

  Sebagei “Reformer Islam Akhir Zaman”, Imam Mahdi AS akan membukakan
  segala kejahilan, penipuan dan kepalsuan dlm Dunia Islam itu sendiri yg telah
  ribuan tahun meracuni tanpa kita sedari. Beliau akan menyusun semula setiap
  apa yg telah diselewengkan, kembali semula kepada ajaran Nabi Muhammad
  SAW yg sebenar2nya. Jika ummat Nabi Muhammad SAW akan bertukar nama,
  disebut dgn ummat2 Imam Mahdi AS, janganlah kita takut dan bersedialah
  menerima perubahan2 ini. Kerana Imam Mahdi AS bukan yg lain, sebenarnya
  adalah “Penzahiran Kedua” bagi Nabi Muhammad SAW, dari pancaran Hakeqat
  Muhammad SAW yg satu itu jua…

  KIAMATUL KUBRO (KIAMAT BESAR) : Pemerintahan zaman Imam Mahdi AS
  akan berterusan selama beberapa ratus (ribu?) tahun. Apabila manusia sudah
  mula melanggar semula perintah2 dan batas2 larangan-Nya, nafsu seraqah
  telah semula bermaharaja-lela, kejahaatan dan kezaliman manusia berupa
  Dajjal dan Yakjud Makjud itu telah ujud semula, hingga keperinkat paling kritikel
  sekali. Allah akan hapuskan susunan order alam semesta ini buat selama2nya.
  Maka akan belakulah itu apa yg dinamakan Kiamatul Kubro (Kiamat Besar)…
  Apakah sejarah manusia, dunia maya dan alam semesta raya ini akan ditutup
  buat selama2nya….????

  Ringkasnya Kiamatul Kubro (Kiamat Besar) itu tidak akan berlaku selagi Imam
  Mahdi AS yg dinanti2kan itu tidak muncul. Sekian, buat renongan bersama… :dsadasccc: :dsadas: :dsadasccc:

  Wallahu’alam ^ Wassalam… :dsadasccc: …

  Permissi …. zzzzz ….

 14. ….. SETELAH 1,500 TAHUN – UMMAT MUHAMMAD SAW
  AKAN BERTUKAR WAJAH ?? …..

  Ummat Islam sedang berada dlm tahun Islam 1432 Hijriah. Jika bener Ummat
  Muhammad SAW bisa bertahan sehingga 1,500 tahun, bermakna hanya tinggal
  sekira2 68 tahun Hijriah lagi aja, sebelom ummat Muhammad SAW dan alam
  semesta raya ini popos, kapan berlakunya Kiamatul Kubro (Kiamat Besar)..??

  Kata Tok Wali : Alam Semesta Raya ini tidak akan kiamat, selagi Imam Mahdi
  AS tidak muncol. Setelah muncolnya Imam mahdi AS, menghapuskan Dajjal
  Al-Masikh dan Yakjud Makjud, beliau akan susun semula order alam semesta
  yg telah porak peranda tonggang terbalik sejak 1,400 tahun. Islam akan puleh
  semula, lebeh gemilang dari zaman pemerintahan Rasulullah SAW… Ummat
  Muhammad SAW menjelang Akhirul Zaman sedang mengalami transformasi
  peralehan dan perubahan….

  Akhirul Zaman ini ummat Muhammad SAW akan bertukar nama, berwajah
  baru dinamakan ummat Imam Mahdi AS. Selelah munculnya Sang Juru
  Penyelamat itu, apakah kita bisa beriman kepada Imam Mahdi AS..?? Koq
  jawabannya berat kepada tidak, melaenkan beliau telah buktikan his Super
  Miracle Powers, serta ciri2 KeMahdian nya itu. Ada pun nama ” MAHDI ” itu
  tidak laen salah satu nama, dari ” 99 ASMA’UL RASOL”….

  Al-Hadis : ” Jika sekiranya kamu ketahui dimana beradanya Imam Mahdi AS,
  bersegeralah kamu berbaiah dengannya, walo pon utk ketemu dengannya,
  kamu terpaksa merangkak diatas salji…”

  Sekian, Allahu’alam & Wassalam…

  ( Thread 39 :dsadas: vs :dsadasccc: 39 Prophetic Codes…??? )

  Ampon & Peace … :dsadasccc:

 15. @ Heaven_eYE:
  -sbab dtrunkan nabi isa, bkan nabi muhammad saw, nabi musa atau nabi brahim sekalipun, adalah untuk membuktikan bahawa kitab injil adalah SALAH dan al-quran adalah BETUL. Di dalam kitab injil mengatakan nabi isa isa disalib untuk menebus dosa umatnya, manakala al-quran pula mengatakan nabi isa diangkat ke langit dan pengikutnya yang khianat telah diserupakan wajahnya dengan nabi isa dan disalib…sekian harap maklum..sebarang pertanyaan sila emel ke [email protected] . tq~

 16. Apsal la byk sgt perkiraan menggunakan kalkulator…. Sedangkan Nabi Muhammad saw sendiri pon tak taw kiamat biler… Mana hadis yg mengatakan umat islam sampai 1500 tahun sahaja… Sile tunjukkan hadith dan nas2 yg sah… :peluh:

 17. Umat Nabi Muhammad adalah umat yang terakhir…tiada lagi selepas itu..jadi tiada umat Imam Mahdi.Imam Mahdi juga merupakan umat nabi Muahammad saw.wallahualam @ remmie:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>